Scholen

> Uw schoolklas aanmelden kan onderaan deze pagina <

Van 16 t/m 18 september is er een 3-daags educatief programma speciaal voor basisschoolleerlingen van groep 7 en 8 uit regio Nijmegen. Het programma bestaat uit een interactief bezoek aan het evenemententerrein en een voorbereidende les voorafgaand op school. Er wordt onder andere ingegaan op het vergroten van de kennis over de Tweede Wereldoorlog, specifiek de Waalcrossing en hoe dit impact had op de bevrijding van Nijmegen en het verdere verloop van de Tweede Wereldoorlog in West Europa. 

Gedurende 3 dagen is er ruimte voor 48 schoolklassen uit de regio. Het programma is geheel kosteloos en is inclusief een voorbereidende les op school. 

 

Lees onderstaand meer over de inhoud van het educatieve programma.

 

Voorbereiding op school

Met een introductie les op school worden de leerlingen warm gemaakt voor het bezoek aan het evenement. Ze worden meegenomen in het fictieve verhaal van 2 tieners uit Nijmegen die op bezoek zijn bij hun opa en oma en daar voor een uitdaging komen te staan. Deze uitdaging zullen de leerlingen vervolgens aangaan tijdens hun bezoek aan het evenement. Door het volgen van personages, streven we ernaar om leerlingen vanuit beleving en herkenning mee te nemen in de verhaallijn.

 

Naast de voorbereidende les ontvangt iedere klas ook een houten bord (Vrijheidsbord). Deze mogen de leerlingen met eigen creativiteit invullen om de vrijheid te vieren, maar ook de mannen te herdenken die de Waal zijn overgestoken en daarmee Nijmegen hebben bevrijd. De borden worden tijdens het evenement op een centrale plaats neergezet om het beeld van de kinderen mee te geven aan iedere bezoeker. Het benadrukt bij de leerlingen de bijzonderheid van onze vrijheid, zoals bijvoorbeeld het hebben van een dak boven ons hoofd en de vrijheid om te mogen spelen met wie je wil. Dit is iets wat niet vanzelfsprekend is, kijkend naar de huidige conflicten in de wereld. De vrijheid waar we nu van mogen genieten, hebben we mede te danken aan de moedige mannen die hun leven waagden op de Waal in Nijmegen. Door deze activiteit willen we de leerlingen in de voorbereiding hier alvast over na laten denken. Iedere klas neemt hun zelfgemaakte bord mee naar het evenement, zodat de kinderen deze zelf op de centrale plek kunnen plaatsen tijdens hun bezoek.  

 

Uitvoering: De voorbereidende les wordt een aantal weken van te voren per mail toegestuurd naar de leerkracht en het houten bord wordt op school bezorgd. De voorbereidende les wordt door de leerkracht zelf gegeven in zijn/haar groep. 

Duur van les: +/- 1,5 uur (inclusief invulling geven aan het Vrijheidsbord)

Interactief bezoek aan het evenement

Tijdens het bezoek krijgt iedere klas één vaste begeleider aangewezen die hen begeleid langs de opdrachten/activiteiten op de route. Het programma bestaat uit 4 onderdelen met (interactieve) opdrachten. Bij elk onderdeel krijgen de leerlingen informatie en ontdekken ze steeds meer over het verloop van de Waalcrossing. Hiermee kunnen ze de vragen in het opdrachtenboekje beantwoorden en het verhaal compleet maken. 

 

De verhalen en activiteiten sluiten aan bij de geschiedenis over de Waalcrossing. Onderwerpen die aanbod komen zijn bijvoorbeeld de verdediging door de Duitse soldaat, welk soort boot er is gebruikt (versterkt met een bijzondere replica van één van de boten die is gebruikt bij de Waalcrossing), mentale voorbereiding voor een crossing, verzorgen van gewonden, rol van de Afro-Amerikaanse soldaat en het eren & herdenken van de gesneuvelden. Tijdens één van de activiteiten zullen de kinderen ook het monument 'De Oversteek' bezoeken. Middels een korte rondrit in een originele legertruck (GMC) uit de Tweede Wereldoorlog worden de kinderen daarheen gereden. De chauffeur vertelt vervolgens het verhaal 'achter' het monument. 

 

Als eindafsluiting doen de leerlingen een opdracht die tot doel heeft hen te stimuleren en te inspireren zich ook in te zetten voor vrijheid in hun eigen omgeving. 

 

Een unieke setting die de leerlingen mee terug in de tijd neemt en waar de verhalen die zij ontdekken ook daadwerkelijk op nagenoeg dezelfde locatie plaatsvonden. 

 

Locatie: Rivierpark Nijmegen Waal (Stadseiland Veur-Lent) 

Duur van bezoek: 1,5 tot 2 uur

Bereikbaarheid & parkeren voor schoolklassen

Het evenement is goed bereikbaar te voet, per fiets of per auto. Fietsen kunnen op het evenementterrein geparkeerd worden. Auto's kunnen op 5-10 minuten loopafstand geparkeerd worden. Meer informatie hierover ontvangt u later per mail. 


Aanmeldformulier scholen

Privacy: de ingevulde persoonsgegevens worden niet voor reclame doeleinden gebruikt of aan derden verstrekt. 
Er is ruimte voor 4 schoolklassen per tijdsblok.

Leuk dat u uw schoolklas aanmeldt voor het educatieve programma van 80 jaar Waalcrossing!

We streven ernaar om de voorkeursdatum en tijd toe te zeggen, echter door grote belangstelling kan het zijn dat we in overleg met u een andere datum en tijd voorstellen. U ontvangt zo spoedig mogelijk reactie op uw aanmelding.

Note: Tijdens jullie bezoek kunnen er video en/of fotografen en pers aanwezig zijn. Indien er kinderen in uw klas zijn die niet in beeld mogen, dient u het aantal kinderen waar het om gaat per mail te melden en bij aankomst aan te geven welke kinderen dit betreft. De betreffende kinderen zullen een keykoord met gekleurde kaart eraan omkrijgen. Er wordt dan zoveel mogelijk rekening mee gehouden dat de gezichten van deze kinderen niet herkenbaar in beeld worden gebracht.

Mochten er nog vragen zijn, neem gerust contact met ons op.

Let op! Het kan voorkomen dat de reactie in de spambox van uw mail belandt.